Главно меню:

Категории

май 2010
П В С Ч П С Н
« юли   ное. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Връзки

Трети бутон на мишката

Познавате ли всичките възможности на мишката, която ползвате?

Отдавна оптичните мишки замениха механичните им братовчеди. Тихомълком стандартът за мишка включи допълнително едно удобно търкулце (mouse wheel) между двата бутона на мишката. Първо Logitech, а в последствие и Microsoft, започнаха да предлагат подобни мишки, докато производството от гаража на чичо Чен не заля пазарите с мишки с колелца.

Използването на тази екстра е абсолютно интуитивно дори за новобранците. По-интересно е, че малцина потребители знаят, че това колелце може да се натиска и да действа ефективно като трети бутон на мишката.

Всички масови продукти поддържат колелцето (mouse wheel) по един или друг начин, някои дори разпознават щракване с третия бутон. В Dreem колелцето и третия бутон се поддържат от различни елементи на потребителския интерфейс. В лентата с функции щракването с третия бутон активира функционалността в нов панел (tab) и обратно, щракването върху заглавието на функция в лентата за навигация я затваря. Това напълно отговаря на поведението на масовите браузъри, които при щракване със средния бутон отварят връзката в отделен панел и на свой ред при щракване върху заглавието затварят панела. Освен допълнителния бутон, лентата с функционалности и навигационната лента поддържат колелцето за превъртане на съдържанието т.нар. скролиране.

Друг елемент, който използва колелцето, са разделителните линии (splitter). Вместо стандартното натискане, задържане, влачене и пускане на линията на нова позиция, можете да използвате колелцето за да преместите разделителната линия. Допълнително двойното щракване с ляв бутон върху линията премества разделителя в позиция по подразбиране, например в средата на прозореца.

Заради инфраструктурата на операционната система стандартно контролът, който е фокусиран (в който мига курсора) получава нотификациите при превъртане на колелцето. Това може да доведе до неинтуитивно поведения ако е фокусиран комбобокс, но е посочен списък, без да е щракнато върху него. Вместо да се скролира списъка, в комбобокса започват да се превъртат наличните стойности. По този начин работи Windows Explorer и повечето стандартни приложения на операционната система.

За сметка на това в приложенията от Microsoft Office като Outlook, различните контроли реагират на колелцето само като бъдат посочени, което е значително по-удобно и интуитивно. Новината е, че в най-новата реализация на Dreem вече се поддържа този тип поведение, при което няма значение къде се намира фокусът, колелцето винаги ще афектира само посочения с мишката контрол. Така можете да скролирате списък само като го посочите и превъртите колелцето, без да трябва да щракате върху него предварително.

Напишете коментар