Главно меню:

Категории

май 2010
П В С Ч П С Н
« юли   ное. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Връзки

Използване на ваучери в POS

Аванси в Dreem – не е толкова сложно

В търговската система имаме възможност да работим с аванси от наши клиенти и аванси към наши доставчици. В първия случай използваме документи за продажба, докато във втория работим по аналогичен начин, но с документи за покупка.

Имаме две принципно различни ситуации, в които клиент плаща пари без да получава стока. В единия случай той знае точно какво авансира, например иска до края на месеца да тегли тухли от нашия склад, в другия не е уточнил за какво ще използва аванса.

Първият случай най-лесно се отработва директно с документ за продажба на съответната стока, като парите постъпват във връзка с приходeн касов ордер. Единствената особеност е, че не се генерира складов документ за цялото количество, а при всяко теглене се генерира отделен свързан складов документ, който включва само усвоеното количество, и така няколкократно докато 100% от количествата в продажбата не се усвоят чрез складовите документи.

Издаването на фактура трябва да стане в срок от 5 дни от осъществяването на сделката, в случая за данъчно събитие се счита създаването на документ за продажба и непосредственото плащане. Често се практикува фактуриране „накуп“ в края на месеца, но тази практика може да бъде атакувана от данъчните като недопустима.

Във втория случай клиентът иска да авансира няколко продажби на различни продукти в неизвестни количества. Тогава издаваме документ за продажба, в който включваме единствено продукт аванс, с количество съответната авансирана сума. Продуктът аванс в системата се третира специално и неговата цена с ДДС винаги е 1 лв. Имаме възможност на реда с аванса да въведем стойност на партида, като по този начин при усвояване на авансите се получават разбити суми по различните активни партиди.

След като сме приключили продажбата (не пропускаме да издадем авансова фактура в 5 дневен срок) системата започва да следи продажбите на дадения контрагент и предлага плащането по тях да се извършва от наличните аванси на контрагента. Усвояването на аванси в продажба става като автоматично в редовете на документа се добавя позиция с продукт аванс и отрицателно количество за сума за усвояване, така че общата стойност на документа да се нулира.

Ваучери и бонуси по клиентски карти в POS

В POS системата потребителите обикновено се идентифицират с клиентските си карти, но е запазена и възможността за ръчно избиране на контрагент титуляр. Независимо от начина на избор, титулярят на продажбата се третира от back-end системата като контрагент в Dreem. Това означава че неговите аванси се калкулират на база на предварително направени продажби на аванси в Dreem. Следователно най-лесния начин за отработване на ваучери е като използваме колона Партида където да указваме номера на съответния ваучер.

Друга честа практика е първоначално някои клиентски карти да се „зареждат“ със сума подарък, като по този начин те се превръщат във VIP карти. Отново използваме продажба на аванс, като този път в партида можем да укажем, че става дума за „бонус“ или „VIP аванс“.

POS системата автоматично следи авансите на избрания клиент и сигнализира в информационната област общата натрупана сума. При наличие на неусвоена сума се предлага плащане по продажбата да бъде извършено чрез усвояване на аванси. Показва се форма за Избор на аванс и ако сумата на избраните аванси е достатъчна да покрие сумата на продажбата, то се пропуска показване на стандартната Форма за плащане.

Екрани на тези и други форми на POS системата можете да видите в Ръководство на потребителя.

Напишете коментар