Главно меню:

Категории

ноември 2010
П В С Ч П С Н
« май   февр. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Връзки

Криптиране на връзка

Работа под терминален сървър

POS системата работи успешно под терминален сървър. При подобна постановка фискалният принтер (ФП) е свързан към локален COM порт на работната станция в обекта, докато приложението на POS системата се изпълнява на централен терминален сървър. За да може локалният ФП да бъде достъпен от терминалната сесия на потребителя, в раздел Local Resources на Remote Desktop Connection, маркираме Ports като споделен със сесията ресурс.

Този начин на организация на касовото място (on-line) изисква наличие на непрекъсната връзка с терминалния сървър в офис на организацията, който на свой ред извършва в реално време комуникацията с централната база данни. При пропадане на комуникационната среда обработка на клиенти в отдалечения обект става невъзможна. Затова обикновено е наложително  използването на резервни връзки тип мобилен интернет като  M-Tel Surf NonStop за backup на комуникацията с терминалния сървър.

Асинхронни операции

При работа в отдалечени обекти, които използват ненадеждни комуникационни връзки с централната база данни, POS системата има възможност за реализиране на т.нар. асинхронни операции. При този режим на работа (off-line) документите за продажба първо се регистрират в локална база данни на касовото място и веднага се отпечатват на ФП. В последствия при наличие на връзка с централната база данни,  тези документи се прехвърлят в Dreem във фонов режим. Ако връзката с централната база данни бъде прекъсната, това не влияе катастрофално на непосредствената работа на POS работното място, т.е. няма прекъсване на обслужването на клиенти.

Асинхронните операции поддържат само създаване на док. за продажба и създаване на нови контрагенти, което означава, че могат да се правят и продажби с клиентски карти. На този етап няма възможност за издаване на фактури в off-line режим, заради изискването за запазване на поредността на номерата на данъчни документи.

Използване на SSH тунели

Асинхронните операции предполагат локална инсталация на POS системата на работна станция в отдалечения обект. За извършване на надеждна връзка с централната база данни, освен стандартни VPN решения, може да се използва и вградената в POS системата възможност за криптиране посредством SSH тунелиране.

За целта във формата за настройки на база данни избераме бутона с катинар и настройваме адрес и порт на SSH сървър (оставаме празно за стандартен 22-ри порт), както и потребител и парола за достъп до SSH сървъра. Вместо парола можем да използваме файл с частен ключ на потребителя, който предварително е регистриран с публичния си ключ на SSH сървъра.

За реалното осъществяване на SSH тунела POS системата използва plink.exe от пакета PuTTY и съответно за създаване на ключове на потребители може да се използва puttygen.exe

За инсталация на SSH сървър под Windows може да се използва някой пакет на OpenSSH със cygwin като copssh или дори по-непретенциозния freeSSHd. Също относително лесно SSH сървър може да се реализира на скромно (бордер) рутерче с преинсталиран DD-WRT firmware, както е описано в този туториал.

Напишете коментар